Risico Voet

Een risico voet is een voet waarbij ten gevolge van een ziekte of andere oorzaken een verhoogd risico aanwezig is op complicaties. De risicovoet/medisch behandeling is gericht op cliënten met diabetes en reuma. Ook oudere mensen, mensen met verwaarloosde voeten, spasten en mensen met een verlamming vallen onder de risico voet. Voor deze behandeling wordt speciaal instrumentaria en verzorgingsproducten gebruikt omdat de huid dun, kwetsbaar en gevoelig is. Extra zorg is nodig vanwege mogelijke pijn en stijfheid.

Als u uw voeten regelmatig laat behandelen en controleren, zult u minder pijnklachten hebben en langer mobiel blijven.

Bij chronische aandoeningen is er vaak sprake van polyneuropathieen, micro en/of macrovasculaire vaatschade en een kwetsbare huid.

Vaak wordt deze voetzorg vergoed door uw zorgverzekeraar.  Vraag uw zorgverzekeraar hierover of lees uw polis. Daarvoor is een verwijsbrief van uw huisarts of internist nodig. Onder het tabblad “Informatie” kunt u een formulier downloaden en deze aan uw huisarts/internist geven om in te vullen en te ondertekenen.  Als uw voetzorg onder de Basis zorgverzekering valt dient u eerst een afspraak te maken met een van de twee Podotherapeuten die ik een contract mee hebt.  RondOm heeft een praktijk in hetzelfde gebouw. Hermanns Podotherapie zit in de Poortgebouw vlak bij de LUMC.

Diabetes mellitus

Personen met DM kunnen voor een gedeeltelijke vergoeding uit de basisverzekering in aanmerking komen.  De hoogte van de vergoeding en/of het aantal behandelingen is afhankelijk van de Sims/Risicoclassificatie welke door uw huisarts of internist wordt vastgesteld.  Hierna wordt door de Podotherapeut het zorgprofiel vastgesteld. De vergoeding die u krijgt is afhankelijk van het zorgprofiel.
Sims 0/Risicoclassificatie 0 –> geen zorgprofiel
Sims 1/Risicoclassificatie 1 –> zorgprofiel 1 of zorgprofiel 2
Sims 2/Risicoclassificatie 2 –> zorgprofiel 2 of zorgprofiel 3
Sims 3 /Risicoclassificatie 3–> zorgprofiel 4

Vergoeding uit basisverzekering
De zorgprofielen 2, 3 en 4 komen voor gedeeltelijke vergoeding in aanmerking uit de basisverzekering.  De vergoeding betreft alleen de medisch noodzakelijke zorg.  Het knippen van gezonde nagels, het verwijderen van eelt dat geen drukplekken veroorzaakt, valt niet onder de medisch noodzakelijke zorg en wordt daarom niet vergoed door uw verzekeraar. 

Aanvullende verzekering:
Zorgprofiel 1 komt mogelijk voor vergoeding in aanmerking uit de aanvullende verzekering. In uw polisvoorwaarden kunt u nakijken of uw verzekeraar de vergoeding heeft opgenomen in de aanvullende verzekering.

Reumatische aandoeningen

Bij reumatische aandoeningen zijn er vaak ernstige stand afwijkingen met veel eelt en likdoornvorming.

Neurologische aandoeningen

Onder neurologische aandoeningen vallen de afwijkingen Perifere neuropathie, HMSn, Voetheffersparese, Dwarslaesie en Sudeckse dystrofie / posttraumatische dystrofie.

Vaataandoeningen

Onder vaataandoeningen vallen de afwijkingen arteriosclerose obliterans, chronische trombophlebitis, tromboangitis obliterans (ziekte van Buerger) en arteriële insufficiëntie.

Dermatologische aandoeningen

Onder dermatolgische aandoeningen valt de aandoeningen keratoderma palmoplantaris, tylotisch eczeem, recidiverende erysipelas, psoriasis nagels.

Oudere voet

Vaak is de huid dun en kwetsbaar. Doordat de doorbloeding afneemt is er sprake van dikkere nagels.  De huid is vaak droog. Tips over huidverzorging kan helpen om

de voet weer in een gezonder staat te krijgen. Een regelmatig behandeling kan hierbij helpen.